Turning Torso

Turning Torso

Detta är en av Sveriges mest kända byggnader, med sin vridna arkitektur är den en symbol för staden den står i, vilket är Malmö. Det är ett känt turistmål och om man är i Malmö så bör man ta en närmare titt på denna byggnad.

Om arkitekturen

Arkitekten till denna utmärkande byggnad är Santiago Calatrava och han är en av världens mest uppmärksammaste arkitekter. Han är expert på att i sin arkitektur skapa en dynamisk helhet genom att väva samman en avancerad arkitektkonst tillsammans med en fri och organisk form. Tack vare den stålkonstruktion som sitter på utsidan så ger den en stabilare och stelare effekt som gör att byggnaden står stadigare vid storm.

I byggplanen som upprättades 1999 var först tanken att det skulle vara 25 våningar men ju längre tid som Santiago Calatrava jobbade med projektet desto högre blev det. Slutresultatet blev 54 våningar och byggnaden mäter till 190 meter. Byggnaden består av 9 kuber som står vridna i ett kvarts varv på varandra och i varje kub finns det fem våningar. Ansvariga byggherrar för Turning Torso är HSB Sundsfastigheter och byggåren var 2001–2005. Från början skulle det vara bostadsrätter i Turning Torso men det slutade med att det blev hyresrätter i denna vridna siluett. Byggnaden som står i Malmö och innan denna byggdes så var det Kockumskranen som var stadens blickfång men Turning Torso tog över den titeln.

Omgivningen och byggnadens innehåll

Turning Torso står i Västra hamnen i Malmö vilket gör att det är promenadavstånd både till havet och in till Malmös stadskärna. Denna maffiga kreation på ca 15 000 kvm består av 147 hyreslägenheter. Utöver detta så finns även 4200kvm som har kontor, övernattningsrum, motionsrum, bastu, utsiktsrum, vinkällare, festvåning och kontorsmoduler. Detta finns för de boende att använda sig av.

Omgivningen och byggnadens innehåll

Om man är intresserad av att lära sig mer om Turning Torso så finns det möjlighet att gå på föreläsningar och studiebesök om byggnaden. Dessa hålls på våning 53 och 54. På samma våningar kan man även boka konferenser där man även kan få förmånliga priser när det gäller mat. Beroende på vad man vill boka så skräddarsys både mat, lokal och aktivitet efter önskemål. Exempel på event som kan arrangeras i denna spännande byggnad är mingelevent, kundevent och minimässor. På dessa ytor kan grupper upp till 120 personer samlas beroende på lokal. Något som är nytt från 2018 är att på våning 49 så finns det en lokal där man kan samlas som en liten grupp, 4–10 personer. De har valt att kalla detta rum för Lilla Utsikten.

Interiören i byggnaden är av naturmaterial som marmor, trä och glas. Våning 54 är något mörkare då man valt att använda sig av päronträ och 53an är lite ljusare då man valt att använda sig av amerikansk lönn.

Även om man inte kan gå in oanmäld in i denna byggnad för att njuta av utsikten utan att boka så är det helt värt ett besök. Man kan häpnas av den ståtliga byggnaden och vill man ha mer än att se den från marken så är det en rekommendation att boka in sig på ett studiebesök.