Taj Mahal

Taj Mahal

Dags för en kärlekshistoria som kanske fångar våra hjärtan i en stor brand och som resultat fick världen detta byggnadsverk som symbol för passion och kärlek.

Taj Mahal

Berättelsen om en kärlek som är dold i en marmorbyggnad som ligger vid floden Yamuna lockar varje år miljontals besökare till staden Agra i Indien och även om det finns många vackra byggnader som liknar detta palats finns det ingen som matchar magiken denna i den uppstigande solen.

Taj Mahal

Taj Mahal

Historien om uppkomsten av Taj Mahal är välkänd för många men för den som inte vet så byggdes det av mogulkejsaren Shah Jahan mellan 1632 till 1653 efter att hans hustru Mumtaz Mahal dog under födelsen av deras fjortonde barn och enligt sägen tog hennes död väldigt hårt på mogulen och hans hår och skägg blev helt kritvitt. Innan hon dog hade han lovat henne 4 saker, första löftet var att bygga ett sagolikt gravmonument och därför byggdes Taj Mahal.

Byggandet påbörjades direkt året efter hennes död och under dom 22 år där omkring 20 000 arbetade behövdes byggdes ett stort komplex av byggnader gjorda av marmor, halvädelstenar och röd sandsten och trots att det är ett av dom kändaste verken som finns är inte arkitekten helt känd men det antas att Ustad Ahmed Lahon är mannen som ligger bakom detta konstverk. Den centrala byggnaden är en separat grav som har formen av en oktagon vars långsidor är 55 meter långa, liknande är höjden på hela strukturen som består av en piedestal, ett hus och en kupol. Högst upp finns en fial som var av guld men som idag ersatts av en i brons och nästan högst upp en halvmåne som muslimska konstruktioner inte får vara utan.

Den yttre konstruktionen bildar i enlighet med islam främst kalligrafiska element, abstrakta och blommiga motiv och deras tillverkning med en teknik som kallas Pietra dura består i att föra in halvädelstenar i förpolerade urgröpningar i marmorstenarna, i Taj Mahal användes tex jaspis, jade eller lapis lazuli. Motiven ser ut att vara målade vid en första anblick men när man granskar dom mer detaljerat på nära håll ser man deras skönhet, dessutom finns det olika reliefelement på väggarna. Huvudmaterialet som importerades från Rajasthan är halvtransparent marmor och under ljusa nätter med fullmåne gör byggnaden att den ser ut som den lyser.

Runt omkring byggnaden finns 4 minareter på ett säkert avstånd för att inte skada graven om dom skulle falla, varje har en höjd på 40 meter och delats in i 3 lika stora delar av två balkonger. Byggnaden är omgiven av en trädgård på cirka 300 meter korsad av ett nätverk av gångvägar och vattenkanaler som delar upp den i flera underavsnitt, det finns också pooler där byggnaden är speglad, fontäner och alléer. Taj Mahal togs upp på Unescos världsarvslista 1983 med motiveringen ett universellt mästerverk bland världsarv och monumentet som byggdes med hjälp av kärlek och med kärlek står än idag kvar i Agra som ett bevis på en mans intensiva kärlek till en kvinna.