Sydney operahus

Sydney operahus

Hej och välkomna tillbaka till vår serie om kända byggnadsverk i världen och denna gång går vi på opera i det kända operahuset i Sydney, Australien så häng med på en intressant historia.

Arkitektoniskt mirakel som drogs ur papperskorgen

Varje nation eller stat har en byggnad som representerar dess symbol och utan den har vi svårt att föreställa oss den och en av dom är utan tvekan Sydneys operahus som ligger på Bennelong Point på Australiens östkust och som är historisk mark och som fått namnet efter den brittisk kolonisten Wollarawarre Bennelong som anlände där 1788. Omständigheterna som ägde runt omkring dess byggande är nästan lika intressant som själva operahuset då juryn gjorde nästan ett dödligt misstag. 1956 meddelade regeringen i New South Wales att det skulle ske en internationell arkitektonisk tävling och intresset var enorm och oväntat då det fanns 233 förslag från 32 länder, en okänd dansk arkitekt vid namn Jorn Utzon vann men det var under mycket dramtiska omständigheter då det sägs att juryn först kastade hans skisser i sopkorgen och först efter en lång tid då juryn inte kunde bestämma sig vilka bidrag som skulle gå vidare drogs hans förslag upp igen från sopkorgen av en av medlemmarna i sista minuten.

Arkitektoniskt mirakel som drogs ur papperskorgen

Arkitektoniskt mirakel som drogs ur papperskorgen

1957 påbörjades arbetet men problem uppstod under konstruktion då unika material och konstruktionslösningar gjorde att den planerade budgeten på 7 miljoner dollar överskreds och regeringen som inte var nöjda med det utdragna arbetet beslöt sig för att ersätta Utzon som övervakade arbetet till 1966 med ett team bestående av bland annat Peter Hall, en lokal arkitekt som även han fick mycket kritik av experter som ansåg att han i interiören och exteriören blandade in inkonsekventa element som skadeden den unika byggnaden.

Trots bytet sträckte arbetet ut sig och utifrån dom första uppskattningarna försenades det nästan tio år och kostandena som hade ökat astronomiskt från början på 7 miljoner till 102 miljoner dollar men när operahuset öppnades ceremoniellt 1973 av drottningen Elisabeth den 2 blev hela världen förvånad och alla inklusive experterna tittade först på den ovanliga silhuetten av byggnaden och Utzon betraktades som tredimensionell i en tid då ingenting var känt om 3D teknik men han var väl medveten om att byggnaden skulle ses uppifrån på grund av den fria tillgången till havet. Han anpassade konstruktionen från toppen till botten och han misstog sig inte då operahuset är fascinerande från luften. Samma kan sägas för den som kommer med båt då operahuset påminner dig om en vit segelbåt på distans.

Det är ingen tvekan om att operahuset var Utzons stora mästerverk och det danska bygget med dom svenska takplattorna är idag är en av dom stora ikoniska byggnaderna från 1900 talet som besöks årligen av mer än 8 miljoner människor lockade av operahusets stora skönhet och känd över hela världen och en symbol inte bara för en stad utan för ett helt land och hela kontinenten samt även en av byggnaderna som fått plats på Unescos världsarvslista från 2007.