Notre Dame de Paris

Notre Dame de Paris

En av Paris absoluta pärlor och en av hela Frankrikes mest besökta turistmål är Cathédrale Notre Dame de Paris eller oftast bara Notre Dame. Katedralen byggdes mellan åren 1163 till 1345 och befinner sig på Ile de la Cité som är en ö i Paris, Frankrike. Cathédrale Notre Dame de Paris betyder ” Vår Frus Katedral i Paris”. Med ”Vår Fru” syftar man till Jungfru Maria. Katedralen som är byggd i gotisk stil är också en av dom första katedralerna att bli byggda i den stilen.

Ett Franskt världsmonument

År 1160 tyckte den nytillsatte biskopen Maurice De Sully att Paris behövde en ny katedral då den dåvarande katedralen i Paris inte var värdig enligt den nye  biskopen. Han beslutade om att riva ner den gamla och bestämde sig för att skapa en ny som skulle vara värdig en katedral. 1163 påbörjades byggandet och blev klar ca 1345. Biskopen Maurice De Sully dog 1196 och fick aldrig se sin skapelse färdig.

Ett Franskt världsmonument
Ett Franskt världsmonument

Under flera år var katedralen plundrad och tömd på dom rikedomar som fanns. Undre den Franska revolutionen så förstördes nästan hela katedralen men lyckades ändå att bli var trots flera försök. Strax efter att  Napoleon Bonaparte(den förste) kröntes till ny kejsare av Frankrike så skrev han under ett avtal där man skulle renovera katedralen och restaurera den till katedralens ursprungliga form. Napoleon kröntes också till kejsare i själva Notre Dame som har avbildats av konstnären Jacques-Louis David. I början av 1800-talet,rättare sagt 1831 så skrev författaren Victor Hugo den berömda romanen ” Ringaren från Notre Dame” som blev en stor succé på den tiden och gjorde Notre Dame till en väldigt populär byggnad över hela världen. okända på tiden katedralen byggdes. Notre Dame var en av världens första byggnader i världen att använda strävbågar. På själva katedralen finns flera skulpturer som illustrerar händelser och berättelser från Bibeln. På katedralens exteriör så hittar man figurer so ska föreställa monster, andar och andra varelser som man  ofta hittar på byggnader byggda i gotisk stil. Bland annat kan man se olika varelser fån den grekiska samt den romerska mytologin. Ett exempel är en så kallad Chimaria ,ett monster som har trehuvuden på ett lejons kropp. Många av katedralens olika figurer har vandaliserats under årtal, främst under den franska revolutionen. Notre Dame har tio olika kyrkklockor där den största, klockan Emmanuel väger hela 13 ton. Notre Dame har haft en  väldigt viktig roll i Paris och Frankrikes historia och flera viktiga händelser har skett i Notre Dame. I Notre Dame kröntes Kung Henrik den sjätte av England till Kung av Frankrike år 1431. 1537 gifter sig Kung James den femte av Skottland med Madelaine av Frankrike.

Idag är katedralen Notre Dame en av Frankrikes mest besökta turistmål och är kanske efter Eiffeltornet det mest besökta turistmål i Paris. Notre Dame har klassat av FN som ett världshistoriskt monument. Idag är katedralen öppen för allmänheten och man kan få guidade visningar men också delta i olika gudstjänster.