Kinesiska muren Del 3

Kinesiska muren Del 3

Vår serie om kända byggnader i världen fortsätter med den kinesiska muren som med dess långa historia har en hel del att berätta och antagligen är det få byggnadsverk i världen som har eller kommer att vara så gigantiska och i tidigare delar av denna serie har vi beskrivit hur det hela började, fortsatte och i denna del kommer vi till hur det ser ut idag.

Betydelse av den stora kinesiska muren av Kina

I mitten av 1700 talet bröt sig Manchuerna från centrala och södra delen sig igenom den kinesiska muren och intog sikte på huvudstaden Peking och så småningom tvingades Ming dynastin på fall och Manchu som några år tidigare ändrat namn till Qing intog snart hela det kinesiska riket och det som vi känner till som Qing dynastin varade till 1911. Mellan 1800 och 2000 talet framträdde kinesiska muren som kinas vanligaste emblem för västvärlden och en symbol både fysisk, en manifestation av kinesisk styrka och psykologisk, en representation av det hinder som den kinesiska staten upprätthöll för att minska utländska influenser och utöva kontroll på sina medborgare.

Lite fakta för att sammanfatta det hela

1 Muren är egentligen en rad av murar och inte en enda lång oavbruten mur som många tro.

2 Den största delen av muren byggdes i slutet av 1500 och inte före Kristus fanns på jorden.

3 Kinesiska muren är det längsta byggnadsverket på vår planet och sen 2007 är det även framröstat som ett av världens sju nya underverk.

4 Klibbigt ris användes som ett av materialen för att bygga muren och stärka väggarna.

5 Mer än 400 000 arbetare dog under byggandet och då bara under Qin dynastin.

6 om ni googlar på kinesiska muren så ser ni allt som oftast vackra bilder med lite folk men tänk att det är en av dom största turistattraktionerna i världen och allt som oftast ser det ut som på bilden nedan.

Lite fakta för att sammanfatta det hela

Lite fakta för att sammanfatta det hela

Idag är muren allmänt erkänd som en av de mest imponerande prestationerna i historien och år 1987 utsåg Unesco den stora muren till en världsarvsplats och ett populärt påstående som kom fram på 2000 talet hävdar att det är den enda konstgjorda strukturen som är synlig från rymden men enligt vetenskapsmän så är det enda som ryms från jorden kinas utsläpp av gaser. Genom årens lopp har bilvägar öppnats upp genom muren på ett flertal håll och även många sektioner av den berömda muren har försämrats efter århundranden av försummelse och den mest kända delen av muren är delen Badaling som ligger 70km nordväst om Peking som byggdes på slutet av 1950 talet och som idag lockar tusentals nationella och utländska besökare dag.

Jag hoppas att ni som läste detta fann den ingående genomgången av kinesiska murens historia och uppbyggnad intressant och spännande samt hoppas att ni även i fortsättningen kommer följa vår serie om kända byggnadsverk då det finns väldig många otroliga, pittoreska och spännande byggnader på vår jord och fram till dess får ni ha det så bra!