Historiska verket Grindslanten

Historiska verket Grindslanten

Ett av de mest kända verken genom svensk konsthistoria är Grindslanten som målades av August Malmström. Motivet på målningen är flera barn som sitter vid en grind. De slåss om en slant som de har fått som tack för hjälpen när att de öppnade grinden åt en förbipasserande.

Motivet

Tavlan är lite av en tidstypisk tavla från den här tiden. Det var inte bara i Sverige det målades tavlor där motivet var barn som satt vid en grind. På den tiden var det populärt att få en slant för att öppna grindar åt förbipasserande. Grindslanten är den tavla som har blivit mest känd från den här tiden.

 

Motivet på tavlan är sex barn som är vid en grind som är öppen och längre bort kan man se vagnen försvinna bort längs med vägen. Barnen som finns på tavlan finns på fyra olika platser. Det är de barn som ligger på backen och slåss för att få myntet. De är framför grindhålet och grinden är fortfarande öppen. En av pojkarna håller på att få tag på myntet och han har lyckats hålla sig undan från att hamna i slagsmålet. Bredvid pojken som håller på att kunna fånga myntet ligger en bok som är uppslagen. Pojkarna som ligger på backen visar på miner om att de precis har insett att de kommer att förlora kampen om myntet. På höger sida finns också en pojke. Han står och tittar på och har händerna bakom ryggen. Bredvid honom sitter en liten flicka som precis har tappat ut sina bär från en korg och sitter och gråter. Det finns andra kända tavlor som har motiv av barn vid grindar och även om Grindslanten är den mest kända finns det bland annat målningar gjorda ibland annat Storbritannien. En av de mest kända från Storbritannien är målningen Rustic Civility som William Collins har målat. Tavlan visar på flera barn som står vid en grind och öppnar den för en förbipasserande ryttare. Sverige har fler kända tavlor med barn som står vid en grind. Torparbarnen är en av dem som konstnären Kilian Zoll har målat. På det verket står några barn vid en grind och man ser hur en häst som drar en vagn kommer åkande. Malmström hade en målning från den tiden han var aktiv som han säkerligen kände till. Det var inte hans egen utan Barn vid en grind som Gustav Brandelius hade målat. Den fanns med på en konstutställning som Konstakademin hade 1866. Liknelsen med Grindslanten är stor eftersom det på båda tavlorna är en pojke som har en mössa på huvudet och står med händerna bakom ryggen.

Byggnaden som syns på Grindslanten har sagts vara Rotebro gästgivargård. Malmström bodde i Rotebro sommartid och det sägs att han en av somrarna arrangerade målningen med några barn från det lilla samhället. Andra säger att Malmström har målat ett minne från hans barndom som han spenderade i Östergötland. Rotebro gästgivargård är idag nedbrunnen och var han fick inspirationen till tavlan kommer att förbli en gåta.