Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan kan man hitta i New York, och detta är den främsta symbolen som New York har. I hela 130 år har denna staty stått. Man brukar även säga att i 130 år har frihetsgudinnan hälsat de resande välkomna till USA.

Kännetecken

Frihetsgudinnan håller en så kallad koppartavla i sin vänstra hand där den amerikanska självständighetsförklaringen är ingraverad. Det är inte så många som tänker på detta, men man kan ta en hiss upp till statyns huvud för att komma till ett utsiktstorn, men föredrar man att gå på en spiraltrappa med 397 trappsteg istället för att ta hissen så finns det. På denna utsiktstornet får endast 20 personer plats på. Tanken från första början var att frihetsgudinnan skulle hålla en gasfackla i sin vänstra hand, som var tänkt att vara till fartygen som fanns på havet. Men denna fackla gav inte så mycket ljus av sig och det drog sig till fåglar istället. Det finns en plattform under flamman på statyn, och där kunde man påträffa ca 13 000 döda fåglar under endast en dag. Denna fackla har 24 karats guld. Och tack vare strålkastare runt om statyn så syns frihetsgudinnan tydligt på långt avstånd.

Renovering

Frihetsgudinnan renoverades till 200-årsminnet av den amerikanska självständighetsförklaringen. Och denna renovering blev otroligt dyr då det kostade ca 1,26 miljarder svenska kronor. Det fanns skador på statyn som exempelvis rost och sedan var statyn vinglig och knölig. Eftersom att turister vill åka upp till utkikstornet på frihetsgudinnan så samlas det även fukt och massa rost på det. Idag finns det rostfritt stål då de ursprungliga järnstängerna blev utbytt. Även spillningen som har kommit från fåglar som har funnits där på plåten under hundra år har även rensats bort.

Frédéric – Auguste Bartholdi

Frihetsgudinnan är byggd i Frankrike. Insidan utav statyn är ritad av en man som även ritade Eiffeltornet, vid namn Gustave Eiffel. När Statyn blev klar så monterades den ned och sedan så skeppades statyn över hela atlanten med båt, och sedan monterades frihetsgudinnan upp igen på Liberty Island. Själva invigningen ägde rum 1886, och denna invigning är det största skådespelet på en lång tid för New York och detta satte sig ganska djupt in i amerikanernas minne. Efter att statyn invigdes så har den besökts av fler än 50 miljoner turister. Frihetsgudinnan symboliserar för frihet och demokrati. När frihetsgudinnan var tvungen att plockas ned för att kunna nå slutdestinationen i New York så plockades ned 350 olika delar, och sedan fraktades dessa delar i 214 lådor över atlanten. När statyn skulle sättas ihop igen så var det inte en dans på rosor inte, utan det tog hela fyra månader för att gudinnan skulle vara helt ihopsatt och klar.

Frédéric - Auguste Bartholdi
Frédéric – Auguste Bartholdi

46 meter hög är frihetsgudinnan och statyn står på en 47 meter hög sockel som är gjord av huggen sten. Allt som allt är statyn mer än 93 meter hög. Vad föreställer denna staty för något egentligen? jo det är en kvinna, med en krona som strålar som har slaveri kedjor under sina fötter och gudinnan är klädd i en dräkt. Det var faktiskt så att fransmännen skänkte denna staty till amerikanerna. Det skulle bli ett minne av den amerikanska revolutionen. Det var nämligen så att fransmännen stöttade amerikanerna under revolutionen och denna staty skulle alltså vara en symbol för dessa två länders vänskap.