Eiffeltornet Paris

Eiffeltornet Paris

Vår serie om kända byggnadsverk fortsätter och efter att ha skrivit om några av alla dom nya otroliga byggnader som dykt upp dom senaste åren tar vi i denna del en titt på en gammal klassisk byggnad som en gång i tiden var världens högsta byggnadsverk.

Eiffeltornet

Denna byggnad är i dag en av världens främsta turistattraktioner men hur och varför byggdes den?  För att kunna svara på det måste vi gå tillbaka i tiden ända till slutet på 1800 talet och närmare bestämt inför världsutställningen Worlds fair som skulle anordnas i staden 1889 ville fransmännen bygga något som skulle fira 100 år av självständighet och mer än 100 artister inkom med förslag på vad som skulle byggas och valet föll på detta torn, bygget kom igång 1887 men det var många protester från konstnärer, författare och andra kulturarbetare och det lovades att tornet skulle rivas efter 20 år.

Eiffeltornet

Eiffeltornet

Byggandet av tornet tilldelades Eiffel et Compagnie, en konsult och byggfirma som ägdes av den hyllade brobyggaren, arkitekten och metall experten Alexandre- Gustave Eiffel, medan Eiffel själv ofta får full kredit för monumentet som bär hans namn var det en av hans anställda, en konstruktionsingenjör vid namn Maurice Koechlin som kom fram till och finjusterade konceptet. Flera år tidigare hade paret även samarbetat på Frihetsgudinnans metallarmatur.

Eiffel avvisade det första förslaget då han ville att det skulle finnas mer utsmyckningar på tornet och den färdiga konstruktionen krävde mer än 18 000 delar av pöl järn, en typ av smidesjärn och 2,5 miljoner nitar. Flera hundra arbetare tillbringade två år och satte ihop ramen för det ikoniska gittertornet som vid invigningen i mars 1889 stod runt 300 meter högt och var den högsta byggnaden ända fram till slutet av 1930 talet, inledningsvis var bara den andra våningen öppen för allmänheten men senare öppnades även alla nivåer varav två har restauranger.

Ursprungligen avsedd som en tillfällig utställning blev nästan Eiffeltornet skrotat 1909 men stadens tjänstemän valde att rädda det efter att ha insett värdet av att ha tornet som en radiotelegrafstation och flera år senare under första världskriget avlyssnade Eiffeltornet fiendes radiokommunikation, vidarebefordrade varningar för zeppeliner med mera, under andra världskriget hade det turen att undslippa Hitlers order om att förstöra tornet.

Under åren har tornet varit platsen för många händelser, ceremoniella event och till och med vetenskapliga experiment då 1911 använde den tyska fysikern Theodor Wulf en elektrometer för att upptäcka högre strålningsnivåer vid sin topp än vid basen och observera effekterna av det som nu kallas kosmiska strålar. Eiffeltornet som nu är en av de mest kända strukturerna på jorden genomgick en ansiktslyftning 1986 och ommålas vart sjunde år och välkomnar fler besökare än något annat monument i världen då uppskattnings 7 miljoner besökare hittar hit varje år, omkring 500 personer arbetar i och omkring tornet för den dagliga verksamheten men tänk så nära det var att denna gigantiska symbol för Paris skrotats och vi som lever idag inte fått chansen att njuta av stadens panoramautsikt över den romantiska staden.