Colosseum

Colosseum

Allt från teater till gladiatorspel utspelade sig på denna arena som ligger i Rom. Men även lite brutalare tillställningar som avrättningar och vilda djur som stred mot varandra. Namnet Colosseum kommer från statyn av kejsaren Nero, denna staty var kolossal. Men byggnaden har ett officiellt namn vilket är Den flaviska amfiteatern.

Colosseums historia

Året var 72 efter Kristus när man påbörjat bygget av Colosseum som blev klart 80 e.Kr. Flera tusen djur och gladiatorer fick sätta livet till under den hundra dagar långa invigningen av byggnaden. Colosseum var en gåva till romarna från kejsare Vespasianus. Colosseum är 524 meter i omkrets och 48 meter hög, det är ingen liten byggnad som de kämpat med att få upp under 8 år. Totalt 55 000 åskådare fick plats på denna arena. Golvet var byggt med trä och man lade sand ovanpå. Det fanns också en anordning som spändes upp för att skydda publiken mot den brännande solen, denna anordning heter velariet och är en duk som spändes upp. Det fanns även numrerade ingångar så att publiken vet vilken ingång de ska välja, detta beror helt på vilken social status man hade.

Colosseums historia
Colosseums historia

Totalt tror man att en halv miljon människor dog under deras gladiatorspel och avrättningar och ca en miljon djur. Man förbjöd gladiatorspelen mellan människor år 404 e.Kr men de mellan djuren fortsatte fram till 523 e.Kr. Utöver gladiatorspel och djurfäktningar så användes Colosseum till sjöslag, arenan fylldes med vatten och sjömän återuppförde berömda sjöslag, avrättningar och storviltsjakt. De sista innebar att man hade exotiska djur som jägare fick jaga inne på arenan. Colosseum har fått utstå mycket genom tiderna, bränder och jordbävningar. Dagens utseende fick den på grund av jordbävningen som var 1349.

Colosseum idag

Idag finns inte statyn av Nero kvar för den togs bort och smältes ned till vapen. På samma sätt användes armering från Colosseum, vilket resulterade i att den rasade under kommande jordbävningar. Byggnaden är en vanlig turistattraktion men man ska inte glömma att den representerar en mörk period i människans historia. Eftersom man lät djur och människor slåss och dö enbart för att roa andra människor. Då fanns det fyra våningar över hela Colosseum men nu finns bara de våningarna kvar på norra änden av byggnaden. Det har funnits många planer för Colosseum genom tiderna och vara när att bli allt från en textilfabrik till en plats för tjurfäktning. År 1749 förklarades dock platsen för helig och fick på så vis lite lugn och ro. 2007 förklarades Colosseum som en världens 7 nya underverk.

Besöka Colosseum

Det är en stor del som är avstängd och man kan tycka att inträdet är dyrt med tanke på vad det är man får. Men å andra sidan är det en stor del i historien och är värt ett besök. Det finns olika guidade turer man kan välja eller så går man själv och förundras över arkitekturen, känna av allt hemskt som hände där. Det är mycket som har hänt i världen som inte alltid har varit bra. Det finns ställen man kan besöka där man får veta mer, man kan i tysthet lida med de som lidit. Vara glad att man lever idag. Colosseum är en sådan plats, får man chansen bör man besöka denna plats.