Cheopspyramiden utanför Kairo

Cheop Pyramid

Cheopspyramiden är den största och äldsta pyramiden i Egypten. Anledningen varför den heter Cheopspyramiden är för att den byggdes som gravkammare åt farao Cheops. Cheops var känd till att vara en riktigt hård och grym härskare.

Folket jobbade alltså dagligen i många år för att det skulle bli gravplatser för faraoner. En farao var på den tiden som en kung är idag, fast tron var att en farao hade blivit utsedd av en gud. Efter inte alls speciellt många år så förstod folket att det förmodligen inte stämmer. Anledningen varför de gjorde sådana stora gravkammare var för att skydda faraoners kroppar när de dör, förstörs kropparna så var tron att solen skulle slockna och att världen skulle gå under, så det var anledningen varför de hade en sjuk disciplin med att arbeta varje dag ständigt. Precisionen på vart pyramiderna skulle ligga var väldigt viktigt, pyramiderna var tvungna att ligga till väster om Nilen, eftersom egyptierna trodde att dödsriket låg i väst där solen gick ner. För att förstå hur stor denna pyramiden är så finns det väldigt många och bra jämförelser. En jämförelse är att på pyramidens yta skulle det få plats 300 tennisbanor. En annan intressant jämförelse är när Napoleon sade att om man placerade varje sten för sig så skulle det bli en 3 meters hög mur runt hela Frankrike. Pyramiden är 137 meter hög och pyramidens vikt är helt sanslös, det har räknats ut att om man skulle transportera pyramiden hade det behövts 700 000 lastbilar. En av stenarna av pyramiden beräknas väga 2,3 ton i genomsnitt. Cheopspyramiden är även utsedd till ett utav 7 världens underverk.

Byggnaden av pyramiden

Det som gör pyramider oerhört intressant är att ingen kan med självklarhet säga hur det byggdes. Det finns självklart många teorier, men finns ingen som kan bevisa det och kommer nog aldrig kunna bevisas helt och hållet. Hade det byggts pyramider idag så hade det inte varit några problem då vi har tillgång till rätt verktyg. En utav de vanligaste teorierna är att man släpade varje stenblock för sig och byggde en gigantisk stor och stabil yta. Efter man hade gjort klart grunden så byggde man rampar upp som man kunde släppa stenarna upp för. Ramperna tros var gjorda av jord, stockar och sten och ramperna var byggt väldigt långa. Det som gör att man inte kan fastställa detta till hur det var de gjorde är för att varje sten kunde väga helt sjukt mycket, finns vissa stenar som väger 20 ton. Då är ju frågan hur egyptierna klarade av att släppa den vikten, visst dom var många och arbetade sinnessjukt mycket men det gör teorin inte helt solklar hur det var dom egentligen gjorde. Enligt forskare idag så beräknas det att de behövde vara åtminstone 15 000 man som gjorde detta varje dag utan knappt någon vila i 20 år. Cheopspyramiden är idag ett utav de allra största byggnadsverk människan någonsin har gjort, det enda som är före den är kinesiska muren.

Byggnaden av pyramiden

Byggnaden av pyramiden