Big Ben

Big Ben

Denna gång går vår resa till London för att ta oss en titt på ett av dom mest kända byggnadsverket som denna metropol har att erbjuda så häng med på en närmare inblick i Big Ben.

Big Ben

Houses of Parliament och Elizabeth Tower, vanligtvis kallad Big Ben, är bland Londons mest ikoniska landmärken och ett måste på listan över sevärdheter i London. Tekniskt sett är Big Ben namnet på den massiva slagklockan inuti klocktornet, som väger mer än 13 ton (13 760 kg). Klocktornet ser spektakulärt ut på natten när de fyra klockans ansikten är upplysta.

Ursprung

Big Ben installerades i Palace of Westminster klocktorn 1859 och sen dess har den blivit Storbritanniens mest kända klocka och dess ikoniska klockspel registrerades första gången av BBC på nyårsafton 1923 och spelas nu upp av BBC två gånger om dagen, varje dag, klockan 18.00 och midnatt och klockan i sig, med sina fyra stora gjutjärnskivor är lika känd. Dominerande Westminster skyn och parlamenten är det idag ett av Londons mest kända monument. Däremot har resan till nationell skatt inte varit helt lätt.

Palace of Westminster

Palace of Westminster

Arkitekt Charles Barrys ursprungliga design för att ersätta det gamla palatset i Westminster, efter den katastrofala branden 1834, inkluderade inte ens ett klocktorn. Designen för det nuvarande tornet, känt sedan 2012 som Elizabethtornet till ära av HM drottningens diamantjubileum, tillsattes bara ett par år senare, med hjälp av medarkitekten Augustus Pugin. När Barry hade designat ett klocktorn så mötte han utmaningen att hitta en urmakare som kan göra en tillräckligt stor klocka för att gå in i hans eleganta nya skapelse. Problemet var sammansatt som en av specifikationerna för den nya klockan “det ska vara så exakt att det första slaget i varje timme ska vara korrekt till inom en sekund”. Detta ansågs omöjligt och det var först efter en sju års försening som en amatörurmakare, Edmund Beckett Denison, kom fram med en design och hans klocka var färdig 1854 till en kostnad av 2 500 £.

Förutom en fungerande klocka behövde det nya tornet också en serie klockor. Dessa omfattade fyra små klockor för att klara kvartalet och en stor klocka för att slå heltimme. varje klocka gör en annan not och tillsammans spelar de berömda Westminster Chimes. Att göra och hänga huvudklockan visade sig bli lika utmanande som att göra själva klockan då den ursprungliga klockan vägde svindlande 16 ton och gjöts av Warners of Norton. Den var tillfälligt hängt i New Palace Yard men när den testades i oktober 1857 uppkom en oroväckande 1,2m spricka. Alla skyllde alla andra för detta, med gjuteriet anklagade Denison för att insistera på en hammare för stor för klockan. Så småningom blev klockan uppsprucken och en lättare klocka omarbetads av Whitechapel Foundry. Det var snart känt kärleksfullt som Big Ben, eventuellt har den fått sitt namn från Sir Benjamin Hall, första kommissionsledamoten för arbeten vid den tiden. Denisons nästa uppgift var att installera klockan och problem uppstod när det upptäcktes att klockan var för stor för att bli vinschad upp i tornet eftersom den var bredare än den var lång. Lyckligtvis hade någon den ljusa tanken att vända den på sin sida, och till sist, den 11 juli 1859, spelade Big Ben för första gången. Problemen var dock inte över, inom tre månader sprack den andra klockan också. Med tanke på att klockan hade installerats under klocktornet och den knäckta klockan inte kunde avlägsnas utan att hela klockan demonterades, verkade det som om ett dödläge hade uppnåtts. Det var inte förrän fyra år senare då Sir George Airy, Astronomer Royal, kom upp

med en lösning: klockan roterades med ett kvarts varv (så hammaren skulle träffa en annan plats) och den ursprungliga hammaren ersattes av en lättare version.

Även om det inte är möjligt för oss utländska besökare att se Big Ben inifrån så är denna ikoniska byggnad en av dom sevärdheter som vi måste se och fotografera vid ett besök i London och att denna klocka som än idag slår precist är ett av dom mest kända byggnadsverken i världen råder knappast någon tvekan om.