Akropolis

Akropolis

Välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie om kända byggnadsverk i världen och denna gång går vår resa till det gamla Grekland och istället för att titta närmare på bara ett byggnadsverk tar vi en titt på ett område med flera byggnader som spelat en stor roll i den grekiska historien.

Akropolis

Akropolis som betyder stad vid kanten finns det flera av i Grekland men den mest kända är utan tvekan den som ligger i huvudstaden Aten och därför syftar man på den när man pratar om Akropolis som även kallas den heliga stenen av Aten. Det är den viktigaste platsen i staden och utgör en av världens mest kända monument. Det är den viktigaste referenspunkten för den antika grekiska kulturen, liksom symbolen för staden Aten själv som den representerar apogén av den konstnärliga utvecklingen i 5: e århundradet f.Kr. Under Perikles guldålder var den antika grekiska civilisationen representerad på ett idealiskt sätt på kullen och några av de arkitektoniska mästerverken av perioden uppfördes på denna mark.

Akropolis

Akropolis

Den persiska storkungen Zerxes förstörde det tidiga Akropolis på 480 talet före Kristus och för grekerna var det en stor katastrof att templen förstördes och dom svor att aldrig bygga upp templen igen och låta ruinerna stå kvar som ett minne av persernas barbari men 30 år senare var ledaren för det demokratiska partiet Perikles som var en känd som en skicklig general och talare och hade enligt historiker en röst som lät som ett musik instrument när han talade behärskat och lugnt, Perikles ville bygga sig ur krisen med hög arbetslöshet och låta konstnärer och hantverkare tjäna landet på samma sätt som soldaterna och höjdpunkten skulle vara ett nytt tempel till Athena och ansvarig för hela byggandet av Parthenon blev Fidias som var Greklands mest kända konstnär på den tiden och istället för att använda sig av kalksten som var det vanligaste materialet på den tiden skulle bygget ske i ren marmor för att vara värdigt Athena. I marmorbrottet i Pentelikon arbetade hundratals stenhuggare dygnet runt där enorma marmorblock bröts och formades för att sedan lastas på vagnar för den tre dagar långa färden till Athen och enligt beräkningar som gjorts skickades under sommarmånaderna minst 15 vagnar med drygt 20 ton tunga block av marmor och under dom 15 år som arbetet pågick sändes mer än 20 000 ton marmor för att kunna bygga templet på Akropolis och omkring 20 000 arbetare deltog i det tunga arbetet.

Akropolis är sen 1987 med på Unescos världsarvlista med sina byggnader som består av

Propyléerna – uppförd åren 437–433 f.Kr., portalerna till själva området.

Agora – marknadsplatsen utanför själva området.

Parthenon – uppförd åren 447–432 f.Kr.

Erechtheion – uppförd åren 421–405 f.Kr., joniskt tempel.

Dionysosteatern – uppförd cirka år 500 f.Kr., 78 rader med plats för 17 000 åskådare.

Herodes Atticus odeion – uppfört på 160-talet e.Kr.

Athena Niketemplet – uppförd cirka 420 f.Kr., troligen det första tempelbygget.

Personligen tycker jag att det är otroligt hur människorna på den tiden kunde klara av att bygga något så stort utan dom redskap och verktyg som används i dagens byggande samt att det står kvar än idag 2500 år senare säger en hel del om kvaliteten på dess utförande och att det idag är ett av dom mest kända byggnadsverken i världen råder det knappast någon tvekan om.